Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Μιλινάκια (Μιλίνα είναι η τυρόπιτα στη Θρακιώτικη διάλεκτο)


ΥΛΙΚΑ
• 1 φλιτζάνι νερό
• 1 κουταλιά ξύδι
• 1/2 κουταλάκι αλάτι
• 1 αυγό (προαιρετικά)
• αλεύρι όσο πάρει λάδι για το τηγάνισμα

Γέμιση
Το μίγμα της γέμισης μπορεί να ποικίλει: μυζήθρα ή τυρί με αυγά ή σπανάκι με τυρί και αυγά ή κιμά καβουρδισμένο με κρεμμύδι ή πράσο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε καλά. Προσοχή το ζυμάρι δεν πρέπει να είναι πολύ σφικτό γιατί θα δυσκολέψει στο άνοιγμα των φύλλων.
2. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί (όσο περισσότερο μείνει τόσο πιο εύκολα ανοίγουν τα φύλλα).
3. Χωρίζουμε τα φύλλα σε 12 κομμάτια ένα για μιλινάκι. Ανοίγουμε τα φύλλα με το πλαστήρι (οκλαβού όπως λέγεται στη Θράκη) όσο πιο λεπτά μπορούμε και τα γεμίζουμε με τη γέμιση που έχουμε επιλέξει.
4. Τα διπλώνουμε έτσι ώστε να πάρουν το σχήμα μεγάλου τετραγώνου και τα τηγανίζουμε.

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Τηγανιά χοιρινή με τυρί φιλαδέφεια

Την συνταγή αυτή την πήρα από την θεία μου την Φιλιώ κατά την διάρκεια ενός δείπνου. Δυστυχώς την μυρωδιά της τηγανιάς δεν μπορώ να σας την δώσω...

Υλικά
1 κιλό χοιρινό κομματάκια
1 κρεμμύδι
8 φέτες μπέικον
200 γρ. τυρί φιλαδέλφεια
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
λίγο μαιντανό

Εκτέλεση

Σοτάρουμε το κρέας με λίγο λάδι. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Ρίχνουμε το μπέικον μετά σβήνουμε με κρασί. Αφού πιεί το κρασί ρίχνουμε το τυρί φιλαδέλφεια και τέλος το μαϊντανό.

Καλή σας όρεξη

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Πατάτες Ντωφινουάζ (γιατί και οι θρακιώτες πάνε στην Γαλλία)


Υλικά
1 κιλό πατάτες
3 κρεμύδια μεγάλα
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ρεγκάτο τυρί
1/2 φλυτζάνι τσ. παρμεζάνα
2 φλυτζάνια τσ. γάλα
1/2 φλυτζάνι τσ. κρέμα γάλακτος
Αλάτι, πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο
Μαργαρίνη για το βουτυρώμα και πασπάλισμα

Προετοιμασία
Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές στρόγγυλες φέτες. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε.
Τρίβουμε τα τυριά και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ.
Ζεσταίνουμε το γάλα και ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος το αλάτι το πιπέρι και ο μοσχοκάρυδο για να γίνει ένα μείγμα.

Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ με την μαργαρίνη και κατόπιν στρώνουμε τα σωταρισμένα κρεμύδια, από πάνω μια στρώση πατάτες, να αληκαλλύπτουν η μία την άλλη. Κατόπιν πασπαζίζουμε μια στρώση με τα τριμμένα τυριά μας, και συνεχίζουμε με μία στρώση πατάτες, εναλλάξ με τυριά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. 
Στο τέλος περιχύνουμε το μείγμα της κρέμας γάλακτος με το γάλα που ετοιμάσαμε απο πάνω και το σκορπάμε καλά να καλυφθεί όλο το πυρέξ. Βάζουμε και λίγα κομματάκια μαργαρίνη και έτοιμο.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά.

Σερβίρεται μόνο του ως ορεκτικό ή και ως συνοδευτικό για κρέας χοιρινό ή μοσχάρι.

Καλή σας όρεξη.

Μικρασιάτικο ορεκτικό με μυζήθρα και μαιντανό

Η σημερινή συνταγή είναι από την Μυτιλήνη. Είναι Μικρασιάτικη συνταγή για ορεκτικό το οποίο μοιάζει αρκετά στην τυροσαλάτα αλλά δεν εχει φέτα παρά μόνο μυζήθρα φρέσκια.

Υλικά
Μυζήθρα φρέσκια 400γρ.
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαιντανό φρέσκο
λάδι, αλάτι,

Πολτοποιούμε τον μαιντανό και το σκόρδο στο multi προσθέτουμε λάδι. Προσθέτουμε την μυζήθρα και τέλος το αλλάτι. Συμπληρώνουμε λάδι ανάλογα αν είναι στεγνό  το μείγμα μας. Ειδάλως προσθέτουμε λίγο μυζήθρα ακόμα και το χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα.

Ενα εύκολο ορεκτικό για κάθε μέρα

Καλή σας όρεξη